F.T. van Bruggen - van Steenbergen - 9 November 2008

Verplichte bewegingsbeperking op advies van Dierenarts

Hoewel dit artikel geschreven is met oog op de kat, is het net zo goed van toepassing op andere dieren, met uiteraard de kanttekening dat je daarbij dat specifieke diersoort zijn natuurlijke gedrag in gedachten houdt.

Het is belangrijk om ons te realiseren dat ieder dier zijn eigen individuele achtergrond, emotionele respons en gedragsvorming heeft. Het holistische principe van de Bach Bloesem remedies is de reden waarom het onmogelijk is een kant en klare fles of een "precies pas" oplossing te geven voor alle dieren in een bepaalde situatie. De remedies die in dit artikel genoemd worden zijn een richtlijn waar in het algemeen dieren in deze situatie baat van kunnen hebben.

Verder is dit een uitzonderlijke situatie. Het houden van een hond of kat in een bench voor langere tijd en andere redenen is m.i. niet in het welzijn van het dier. De reacties van het dier zijn bovendien anders dan dat zij gewond zijn dus voor deze situaties is dit artikel niet van toepassing.

Wanneer uw kat op advies van de dierenarts verplichte rust in b.v. een bench voorgeschreven krijgt om een fractuur te laten herstellen is dit natuurlijk heel ingrijpend voor uw kat. Vaak is dit ook langere tijd dus is het belangrijk om aandacht te besteden aan hoe je deze verplichte rustperiode zo aangenaam mogelijk kunt maken voor uw kat.

Allereerst is het belangrijk om goed met uw dierenarts te overleggen wat precies de voorwaarden zijn van de verplichte rust:, hoeveel beschikbare ruimte het dier kan krijgen, indeling ruimte, evt. aanpassing voedsel etc.
Overleg ook met uw dierenarts bv welke voedselverrijkingstips in deze situatie mogelijk zijn en ook welk soort speeltjes. Uiteraard wil je geen intensieve jachtreacties, maar er zijn voldoende alternatieven om de kat toch iets te doen te geven tijdens deze verplichte rustperiode.

Ook m.b.t. de beschikbare ruimte is het belangrijk dat de kat een rustplaats heeft binnen deze ruimte waar hij zich aangenaam, veilig en geborgen kan voelen.

Neem even goed de tijd om uit te denken welke locatie het beste is voor de bench:
  • Afhankelijk van de reactie van de kat op het opgelopen trauma kan het van belang zijn om in eerste instantie een extra rustige locatie te kiezen.
  • Is de kat juist erg gericht op zijn medekatten, kan het extra stress geven om daar niet bij in de buurt te zijn.
  • Is de kat angstig, dan is het belangrijk dat de locatie en inrichting veiligheid geeft.
  • Is de verhouding met de andere katten niet optimaal dan is het geen goed idee om de bench in een ruimte te plaatsen waar de kat des te meer stress krijgt omdat hij door de beperking de anderen niet uit de weg kan gaan.
  • In alle gevallen is een locatie midden in een ruimte niet raadzaam, zorg dat er altijd 1 of meerdere kanten aan de muurkant staan zodat de kat zich geen zorgen hoeft te maken over meerdere kanten van mogelijk gevaar.
  • Direct naast een bron van intensief geluid (bv TV e.d.) is ook niet raadzaam.
Zorg dat er ook in dit tijdelijke bestaan een duidelijke routine is voor de kat, tijd voor aandacht, voedsel etc. Zo kan de kat zijn rustperioden daar ook beter op aanpassen dan te pas en te onpas geaaid of benaderd te worden.

Wat betreft remedies die in het algemeen van toepassing zouden kunnen zijn is zeker Star of Bethlehem waardevol om het verwerken van trauma van de fractuur, operaties, dierenartsbezoek en veranderde leefsituatie te ondersteunen. Om het wennen aan de nieuwe situatie te ondersteunen is Walnut een goede toevoeging. Verder is het belangrijk of angst een rol speelt, kijk opnieuw naar de invloed van de locatie van de bench op stress-elementen. Is daar geen oorzaak te vinden dan zijn de angstremedies zeker de moeite waard om in te zetten, Rock Rose, Mimulus of Aspen (afhankelijk van het gedrag van uw kat).

Met dit artikel heeft u een goed begin in handen, komt u er alsnog niet uit dan kunt u altijd met uw dierenarts, een gedragstherapeute of een Bach Bloesem Therapeut voor dieren verder overleg zoeken. (Waar vind u deze? zie op blz links)