Dierenleed begint niet bij het uitgemergelde dier, maar ligt vaak veel dichter bij ons huis dan we denken. Het is vaak geen boze opzet, maar een combinatie van het niet weten, verouderde kennis waar we mee zijn opgegroeid, en het ons simpelweg niet realiseren. Het is juist de bewustwording en het leren van fouten en nieuwe informatie die we met elkaar kunnen delen als mens om zodoende te kunnen bijdragen aan het welzijn van onze huisdieren.Bewustwording - Het Konijn


Het konijn is zeer zeker een vlak waar we nog veel aandacht aan moeten gaan besteden.

Want helaas is het nog steeds te vaak het bekende verhaal, dat lieve kleine dotje in de dierenwinkel, "Pap, mag ik een konijntje?" En daar gaat het dan, konijntje in een hokje in de tuin, het hok verschonen is na een paar keer ook niet zo leuk meer, en wanneer het konijn groter wordt is het toch niet zo interessant meer. De hoeveelheid konijnen die achter in een tuin vergeten worden en langzaam wegkwijnen of erger nog gewoonweg sterven van honger of dorst kan echt niet!

Wanneer je kind een konijn wil, verdiep je dan samen in wat een konijn is en wat hij nodig heeft. Lees wat voor voeding, wat voor soort kooi hij nodig heeft, want ook kleine konijntjes worden groter.....

Een konijn is een sociaal dier wat normaliter opgroeit in een konijnenkolonie. Twee konijntjes samen worden niet minder tam en zijn net zo goed te trainen dan wanneer je 1 konijn hebt. Mocht je er wel voor kiezen om maar 1 konijntje te nemen zorg er dan voor dat er iedere dag voldoende zorg en aandacht aan wordt gegeven, ze kunnen heel veel leren met geduld en positieve training en ze kunnen ook heel goed binnenshuis gehouden worden wanneer er voldoende zorg aan hun leefomgeving wordt besteed.
Ze kunnen ontzettend leuk spelen met wc rolletjes, balletjes, en zet een paar dozen neer met gaten erin en ze sprinten er met veel plezier door heen.

Hoeveel mensen staan er eigenlijk bij stil dat een konijn een prooidier is? Dus wat dit kan inhouden voor een konijn? Even leuk het konijntje bij de buren laten zien die een hond hebben, naar de dierenarts gaan en in een wachtkamer vol met roofdieren te zitten, want ja katten en honden zijn roofdieren.

Een konijn wordt in zijn leven slechts in 2 gevallen opgetild, als baby door zijn moeder en wanneer hij door een roofdier wordt gevangen. Dus is het belangrijk om van het begin af aan langzaam het konijntje te wennen aan opgetild te worden en vastgehouden te worden en zo te leren dat het optillen niet eng is. Verder hebben ze een hokje nodig waar ze zich in kunnen verschuilen. Ze worden hier niet schuw van, het geeft ze de kans om op hun tempo te wennen met positieve begeleiding aan nieuwe dingen.

Konijnen kunnen ook heel goed aan andere dieren gewend worden, op een rustige en geleidelijke manier. Mijn konijnen en katten leven zonder problemen naast elkaar. Laat dieren nooit onbeheerd samen!

Konijnen zijn van nature erg schoon, hebben ook hun vaste plasplekken in hun kooi. Sommige mensen kiezen er voor om een "toiletje" neer te zetten. Wanneer de kooi groot genoeg is, vind ik dit geen probleem, maar ten alle tijde moet het konijn lekker uitgestrekt kunnen liggen in zijn hok. Ik heb er voor gekozen om het hok gewoon wat vaker te verschonen, ze hebben hun lig/verstopbak en genoeg ruimte om rond te kunnen hobbelen en zich uitgebreid neer te laten ploffen om een tukje te doen.

Persoonlijk vind ik het fantastische huisdieren, ze zijn intelligent, je kunt ze heel goed trainen en zindelijk maken, ze houden van spelen en moeten regelmatig even lekker kunnen rondhobbelen. Mijn konijnen volgen me overal, houden er van om geaaid te worden, zullen naast me komen zitten, wanneer ik op de grond ga liggen komen ze er gezellig bij liggen en kan ik ze uitgebreid aaien. Maar schootzitten of het worden vastgehouden is iets wat ze niet prettig vinden (wat uit oogpunt van prooidier dus te begrijpen is) en ik heb er bewust voor gekozen dit ook niet te doen. Ik kan ze optillen en nakijken wanneer dat nodig is, hoef alleen maar hok te roepen en ze gaan weer braaf in hun hok. Wanneer je investeert in je konijn en je er voor zorgt dat ook zijn natuurlijke gedrag ruimte krijgt, heb je er een heel fijn huisdier aan.