F.T. van Bruggen - van Steenbergen - 2 Januari 2009

Fokken

Hoewel dit artikel geschreven is met oog op de kat, is het net zo goed van toepassing op andere dieren.

Fokken is een hobby waarbij, wanneer je het goed wilt doen, veel investering qua tijd, geld en studie komt kijken. Ook is het een hobby waar geluk en verdriet samen gaan. Een nestje gaat helaas niet altijd goed en soms is de poes of kater die je op het oog had om mee te blijven fokken daar achteraf gezien qua gezondheid of gedrag niet geschikt voor. Het is bovendien een hobby waar je te maken hebt met levende wezens en dat maakt het des te interesanter maar ook des te moeilijker. Soms gaan jouw plannen niet hand in hand met wat de kat op dat moment kan opvangen.

Daarom blijf ik er van overtuigd dat je als fokker het meeste baat hebt om je zoveel mogelijk te verdiepen in wat een kat is en wat een kat nodig heeft om een goede balans te vinden voor beide partijen in je management en verwachting van het dier. Veel stress en gedragsproblemen kunnen voorkomen of goed begeleid worden door te begrijpen wat een kat vanuit zijn hele wezen is, hoe hij functioneert en waarom hij zo functioneert. Daarnaast is het begrijpen van de problematiek en de tijd die het dier nodig heeft vs de planning die wij daar in ons hoofd voor neerzetten zeer belangrijk. Dit is ook de reden waarom ik de Workshop De Kat heb uitgewerkt om een stuk bewustwording en verdiepingsvlak te bieden voor beginnende en ervaren fokkers, zowel op wat de remedies zijn en kunnen betekenen maar ook op wat de kat is en nodig heeft. Ook tips voor verdere verdieping, boeken, cursussen, etc. komen aan bod.

Fokken en de balans te houden tussen het welzijn van je katten en je plannen is geen eenvoudige taak. Maar het is zeker in het belang van je cattery en je katten dat je hier wel aandacht aan besteed en blijft besteden. Wanneer je met regelmaat een van je katten moet herplaatsen omdat die op een bepaald punt de druk van de groep of management niet meer aankan, is het tijd om pas op de plaats te nemen en eerst eens goed te analyseren wat er precies in je cattery speelt. Katten zijn hoog sociale wezens, dus het alleen "moeten" zijn van een kat is afwijkend van hun natuurlijke gedrag en dus zeker een punt van aandacht.

Fokkers zijn vaak bang dat wanneer ze hulp zoeken, het enige advies dat ze zullen krijgen is dat ze volledig moeten stoppen met fokken. Ik denk dat het onvermijdelijk dat er een langere periode van rust wordt ingebouwd in de cattery om de groep stabiel te krijgen en geen aanvullende druk of stressfactoren te blijven toevoegen alvorens die balans bereikt is. Dat is echter iets heel anders dan volledig stoppen met fokken.

Ongeacht welke therapie-ondersteuning je wilt gebruiken, het herstel van de balans gaat op het tempo van de kat(ten) en niet op menselijke planning. Er bestaat geen wonderfles noch een toverstok die het sneller laten gaan, en het heen en weer blijven gaan tussen allerlei verschillende drankjes, pilletjes, of andere tips die je overal en nergens oppikt om het sneller te laten gaan is m.i. niet realistisch.

Ik denk persoonlijk dat het ook voor jezelf een positieve periode kan zijn, je bent in de gelegenheid om bewust met je dieren en hun ontwikkeling bezig te zijn en gebaseerd op alles wat je leert/observeert kun je een realistische planning voor de toekomst te gaan maken voor jouw katten en je cattery.

Het fokken met angstige of gestreste dieren, of een onrustige leefgroep te hebben, is niet in het welzijn van je katten noch reclame voor je cattery, dus ik ben van mening dat elke verdieping en verbetering binnen je cattery uiteindelijk veel meer beloning geeft voor alle partijen, dan het door blijven gaan op een spoor waar je telkens vastloopt op dezelfde problematiek.